Alfred Masscho
 
Alfred Masscho Alfred Masscho
foto 102710 archief Tresoar foto 102685 archief Tresoar
 
De kampioen hardfietsen van de Belgische gemeente Ardoye, Lichtervelde en Smenezeele, Alfred Masscho, 18 jaar oud. Hij was in de Eerste Wereldoorlog als Belgisch militair ondergebracht in het kamp te Rijs en de laatste paar jaar van de oorlog als knecht werkzaam op de boerderij van Pieter Duijes de Vries te Warns. Hij woonde later te Chatelineaux en overleed in 1967.
 
boerderij
foto WA051268 archief Tresoar uit de verzameling van Gerhard Koopmans
Een gezicht op de boerderij aan 't Sou nummer 61 te Warns. Deze werd o.a. bewoond door Pieter Duijes de Vries. De boerderij is de laatste, aan de linkerkant van de weg, wanneer je van Warns naar Laaxum rijdt. Tot 1915 hield hier de verharde weg hier op en moesten o.a. de winkeliers en schoolkinderen over "balkjes" naar Laaxum. Rechts op de foto ziet men Pieter Duijes de Vries staan. Hij werd in 1875 geboren en trouwde in 1902 met Hantje Gerrits van de Wetering. Pieter werd toen boer en heeft rond 1915 het voor- en stookhuis verbouwd. In mei 1923 ging hij rentenieren en verhuurde, totdat zijn dochter Reinskje in 1939 trouwde met Rein Lolkes Stoffelsma en zij op de boerderij gingen wonen, diverse malen. In de jaren zeventig werden hun dochter Klaaske en Hoppe Swart de bewoners.
 

MASSCHO ALFRED ° Calais (PdC FR) 04 09 1893

zoon van August en Melanie Vandaele, hoeveknecht, x Cordeny Leontine
woonde voor de oorlog te Zwevezele en Lichtervelde en na de oorlog in Chatelineau
† 1967

In januari 1911 kwam Alfred Masscho vanuit Zwevezele zich in Lichtervelde vestigen.  Hij had werk gevonden als hoeveknecht op het bedrijf van Firmin Dejonghe op de wijk Groenendale.  In november 1912 vertrekt hij terug naar Zwevezele.  In de korte tijd van 22 maanden die hij in Lichtervelde heeft doorgebracht valt zijn inschrijving op de Lichterveldse militielijsten.  Meteen laat hij weten dat zijn oudere broer reeds voor de lichting 1910 ingeschreven is.  Hiermee is hijzelf van legerdienst vrijgesteld.  Wanneer echter het jaar daarop de wet van 21 april 1913 van kracht wordt, vervalt zijn vrijstelling waardoor hij op 17 juli 1913 voor het 2de Regiment Artillerie, in garnizoen te Lier, aangeduid wordt.  En aangezien de legerdienst bij de artillerie anderhalf jaar duurt, is Masscho nog onder de wapens, wanneer de oorlog in 1914 uitbreekt.

Met zijn regiment neemt hij in de eerste fase van de oorlog deel aan de verdediging van de sector St.-Katelijne-Waver – Duffel – Lier.  Na de capitulatie van Antwerpen op 10 oktober 1914 wordt hij tijdens de aftocht naar de IJzer over de Nederlandse grens gedrongen en daar geïnterneerd tot 16 december 1918.

Intussen is hij administratief overgeplaatst naar het 8ste Regiment Artillerie en na zijn terugkeer in België wordt Masscho toegewezen aan het Centre d’Instruction pour Sous-Lieutenants Auxiliaires de l’ Artillerie.  Vanuit deze eenheid wordt hij op 30 september 1919 gedemobiliseerd.  Frontstrepen worden hem niet toegekend.

 
bijdrage van Filip Van Devyvere, Voorzitter Heemkundige Kring Karel Van de Poele, Burg. Callewaertlaan 20 B 8810 Lichtervelde
 
laatste wijziging: 27 januari 2019