Michaël Verreth
 
Michael Verreth
bron: archief gemeente Gaasterlân-Sleat
Michaël Verreth staat op de lijst van geïnterneerden in het kamp te Rijs
 
familie Verreth familie Verreth
het gezin Verreth op de gevoelige plaat vastgelegd in 1916 het gezin Verreth vlak na de geboorte van Alfons in 1917
 
geboorteakte Alfons Verreth
bron: bevolkingsregister gemeente Gaasterland
geboorteakte 59 uit de gemeente Gaasterland van Alfons Verreth
 
het verhaal van de familie Verreth in Friesland 1914/18
 
Begin augustus is mijn grootvader Verreth Michael geb 8/12/1885 uit Haacht als soldaat grenadier gemobiliseerd ter verdediging van een fort vestinggordel Antwerpen. Bij de doorbraak van het Duitse leger, en om het krijggevangenschap te vermijden is hij zoals meerdere Belgische militairen naar neutraal Nederland uitgeweken. Daar aangekomen werden zij geïnterneerd in Gaasterland Bakhuizen.
Later in de maand november 1914 is mijn grootmoeder Maria Van Espen geb. 20/3/1883 te samen met de vier jonge kinderen haar echtgenoot nagereisd. Daar werden zij als gezin opgevangen in Rijs. Het is daar dat hun jongste zoon Alfons op 15/4/1917 is geboren. Als peter werd gekozen voor soldaat grenadier Alfons Verstraeten uit Rijmenam welke samen met echtgenote Elisabeth Claes en hun zoontje in Rijs geïnterneerd waren.. Als meter werd gekozen voor Emma Decock echtgenote van soldaat grenadier Jacobus Vermeylen uit Haacht eveneens geïnterneerd in Rijs.
Na vier jaar opvang was het onthaal in België sober en minder hartelijk. Het gezin had vier jaar financieel achterstand, hun huurhuis was verhuurd en de inboedel was gedeeltelijk verdwenen of stuk. Hulp van de Belgische staat was maar pover, aangezien zij als militairen het verdere oorlogsgweld waren ontvlucht. Zoals met toen verwoorde; de hazen zaten in Holland en de leeuwen in Vlaanderen aan het ijzerfront. Deze naoorlogse periode heeft bij mijn grootouders een zekere bitterheid en beschaamdheid teweeg gebracht welke zich uitte in een zoveel mogelijk stilzwijgen over die tijd.
bron: Michel Verreth, kleinzoon van de geïnterneerde Michaël Verreth en Joanna Marie Van Espen
 
groepsfoto
 
1. Jacobus Vermeylen, 2. Emma Decock, 3. ?, 4. ?, 5. of 6. Alfons Verstraeten, 7. ?, 8. ? , 9. Michaël Verreth, 10. Johanna Van Espen, 11. Alfons Buedts
12. ?, 13. ?, 14. ?, 15. ?
Waarschijnlijk is deze groepsfoto genomen in 1916 / 1917 toen de vrijgezellen overgeplaatst werden naar kampen in Harderwijk enz. De getrouwde soldaten waarvan vrouw en kinderen ook geïnterneerd waren in Gaasterland, bleven in de kampen in Rijs en Oudemirdum. Vermoedelijk komen alle soldaten uit de buurt van Haacht en Rijmenam.
gegevens beschikbaar gesteld met medewerking van heemkundige kring 't Hoefijser te Rijmenam
 
familie Verreth
 
Michaël Verreth, geboren op 8 december 1885 te Haacht, als zoon van Ludovicus Verreth, landbouwer te Haacht, en Cornelia Tindel. Landbouwer. Overleden op 21 maart 1950 te Haacht, 64 jaar oud.
Op 3 december 1908 getrouwd in de gemeente Haacht met:
Joanna Marie Van Espen, geboren op 20 maart 1883 te Haacht, als dochter van Petrus van Espen, landbouwer te Haacht, en Josefina Bruylants. Overleden op 3 december 1964 te Mechelen, 81 jaar oud.
kinderen:
Louis, geboren op 2 september 1909
Hubertina, geboren op 31 juli 1910
Delfine, geboren op 17 maart 1912
Frans, geboren op 22 maart 1914
Alfons Verreth, geboren op 15 april 1917 te Mirns en Bakhuizen. Overleden op 9 maart 2005 te Tremelo, 87 jaar oud.
bron: Michel Verreth, kleinzoon van de geïnterneerde Michaël Verreth en Joanna Marie Van Espen
 
Haecht Haecht
Brabantsestraat in Haecht De in 1914 vernielde kerk in Haecht
 
laatste wijziging: 5 mei 2016